
Günümüzün hızlı ve yoğun yaşam temposunda, evlerimiz artık sadece barınma alanları olmaktan çıkmış durumda. İnsanlar artık, yaşam alanlarını çok işlevli huzur alanlarına dönüştürmeyi tercih ediyor. Çalışma alanlarından sosyal aktivitelerin merkezlerine, dinlenme ve kişisel bakım alanlarına kadar her köşe, bireylerin hem zihinsel hem de fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeniden şekilleniyor. Sizlerde, “Kendi Huzur Alanınızı Yaratın” sloganından yola çıkarak, yaşam alanlarınızı hem dinlendirici hem de yenileyici birer sığınak haline getirebilirsiniz. Bu dönüşüm, evde rahatlama ve huzur arayışının, özellikle pandemi sonrası dönemde nasıl daha fazla önem kazandığını gösteriyor.
Pandemiyle birlikte salonlar ofise, ekstra yatak odaları spor alanlarına, yemek odaları ise yaratıcı mekanlara dönüştü. Ancak artık birçok insan, evinde kendini yenileyebileceği, zihinsel ve fiziksel olarak rahatlayabileceği özel alanlar yaratıyor.
Tasarımcı Gonzalo Bueno, bu eğilimi şöyle açıklıyor: “Son dönemde küçük ama şık ev spor salonları, müzik odaları, meditasyon alanları ve Zen bahçeleri tasarlıyoruz. İnsanlar, kendilerini yenileyip dinlenebilecekleri mekanlara daha fazla önem veriyor.”
Bueno’nun ekibi, Austin, Teksas’ta gerçekleştirdiği bir ev yenileme projesinde bu konsepti başarıyla uyguladı. Evde, açık alanda bir Zen bahçesi bulunurken, iç mekanda bir meditasyon odası ve ana banyoya ait bir küvet alanı, huzur veren yeşil bir manzaraya bakacak şekilde konumlandırıldı.
Teknolojiyle Bütünleşen ve Doğal Yaklaşımlar
Profesyonel spa merkezlerinde popülerleşen “ses banyosu” artık evlerde de uygulanabiliyor. Yumuşak minderler, yoga matları, uçucu yağlar ve loş ışıklarla bir alan hazırlanmalıdır. Bunlarla birlikte çan, şarkı kaseleri ve gong sesleriyle meditasyon yapabilirsiniz. Ayrıca, düşük frekanslı ses ve titreşimlerle çalışan yataklar veya uygun fiyatlı titreşimli minderlere de kullanılabilirisiniz.
Geleneksel saunalar buhar kullanılmaktadır. Ama siz iç mekana kolayca entegre edilebilen kızılötesi saunalar giderek daha fazla tercih edebilirsiniz. Bazı modeller, Bluetooth ses sistemi ve renk değiştiren ışıklarla donatılmış durumda. Daha lüks bir deneyim için, su, buhar, ışık ve müziği kişiselleştiren duş sistemleri de mevcut.
Sessizlik ve Derinlik
Tasarımcı Jack Ovadia, Phoenix’te Japon tarzı derin ıslanma küveti (onsen) içeren özel bir alan tasarladı. Bu alan, çakıl taşlarıyla kaplı bir duvar ve zarif bir avizeyle tamamlanmış.
Ovadia, çok işlevli wellness odalarına olan ilginin arttığını belirtiyor. Bazı tasarımlarında sauna ile soğuk su havuzunu bir arada sunuyor. Kendi evinde ise yoga ve pilates için özel bir alan oluşturmuş. Ovadia’ya göre, “Wellness odası, dış dünyayı geride bıraktığınız bir yer olmalı. Gürültüsüz, hareketsiz, tamamen kendinize dönebildiğiniz bir alan…”
Yalnız Ya da Sevdiklerinizle Kendi Huzur Alanınızı Yaratın
Bazıları için wellness odası daha enerjik bir alan olabilmektedir. Bueno, müzik odalarının popülerleştiğini belirterek, “Müzik iyileştirici bir güce sahip,” diyor. Bueno bazı müşterilerinin geniş plak koleksiyonları için özel alanlar tasarlamaktadır. Bazı çalışmalarında ise büyük aile buluşmalarında müziğin keyfini çıkarabilecekleri mekanlar istediğini eklediğini belirtiyor.
Ortamı Şekillendiren Malzemeler ve Aksesuarlar
Odanın boyutu, kullanım amacına uygun olmalı. Ovadia, “Doğal meşe, mantar, bambu, nötr tonlar ve organik dokular sıcaklık ve huzur katar,” diyor. Küçük masa lambaları, zaman ayarlı doğa sesleri yayar ve loş, amber tonlarında bir ışık sağlar. Geniş bir alan varsa rahat bir kanepe, yoksa büyük puflar ve konforlu sandalyeler düşünülebilirler.
Daha enerjik bir alan oluşturmak isteyenler için, Bueno’nun önerileri arasında hareketlendiren aydınlatmalar bulunmaktadır. “Bir ev spor salonunda kırmızı detaylar kullandık; bu, tutkuyu ve motivasyonu artırıyor,” diyor. Örneğin bir müzik odasında neon harflerle “Burası Olması Gereken Yer” yazan bir duvar çalışması bulundurabilirsiniz. Ayrıca spor odasına “Devam Et” mesajı taşıyan çağdaş bir sanat eseri de konur. Daha dingin bir wellness odası için ise doğa fotoğrafları, manzara baskıları veya duvar kağıtları harika olur.
Shinrin-Yoku: Doğayla Yeniden Bağlantı Kurun
Shinrin-Yoku, Japonca bir terim olup “orman banyosu” anlamına gelir ve doğada zaman geçirerek zihinsel ve duygusal dengeyi yeniden sağlamak amacıyla yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama, stresin azaltılması, zihinsel berraklığın artırılması ve genel ruh halinin iyileştirilmesi konusunda son derece etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Evde huzur alanınızı yaratırken, dış mekânı doğayla iç içe olan bir ortamla entegre etmek, tıpkı orman banyosunun sağladığı gibi, benzer bir iyileşme etkisi yaratacaktır. Bahçenizde veya iç mekânınızda küçük bir Zen bahçesi veya doğa unsurlarına yer vererek, orman havasının rahatlatıcı etkisini evinize taşımak, günlük yaşamın stresinden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.
Evde Yer Yoksa?
Eğer evinizde bir wellness odası oluşturacak alanınız yoksa, şehirde benzer deneyimleri sunan mekanları keşfedebilirsiniz. Sosyal spa konseptleri, geleneksel spa hizmetlerini arkadaşlarla keyifli vakit geçirme alanlarıyla birleştirerek yaygınlaşıyor.
Ovadia, “Artık kendine bakım, bireysel bir ritüelden çıkıp sosyal bir deneyime dönüşüyor. Wellness, bir yan uğraş olmaktan çıkıp popüler bir akıma dönüşüyor,” diyerek bu değişimi özetliyor.