Dramsız Dramalı Hayatlar, evet bu haftanın yazı başlığı bu… Nedenine gelince, birbirinden farklı ve insan hayatının sosyalleşmesine büyük katkıları olan birçok sanat dalı içinde yazılmışın üzerinden doğaçlama yeteneğini de ortaya çıkaran farklı bir sanat dalıdır drama. Ama önce biraz mizahi bakalım bu meseleye. Toplum içinde sanattan uzak, konulara bihaber insanların içinde yaşanan hem komik hem acıklı olan durum da şu. Birçok insan drama sanatı deyince aklına ilk olarak “dram” getiriyor. Buna da en güzel örnek olarak Yeşilçam ı gösteriyor. Buna hem gülüp hem üzülebiliriz. Ama yeterli duygu bu değil.

Ülkemizde Drama son yıllarda sivil toplum kuruluşlarının da öncülüğünde biraz yükselmekte. Halk eğitim merkezlerinde ya da buna benzer kuruluşlarda son yıllarda drama eğitimleri verilmekte. Geçmiş dönemlere nazaran biraz daha gelişmekte olduğu sonucuna dayanarak da ümitlerimizi taze tutabiliriz.

Drama öncelikle tiyatro oyunları içinde karşımıza çıkar. Müzikli gösteri, opera ve hatta kukla oyunu içinde bile drama vardır. Yaşanılanlardan örneklerle yola çıkılarak kurgulanmış olsa da, doğaçlama ve mimiklerle güçlendirilen, sosyal gelişimin artmasına faydalı bir sanattır drama. Sanatçı eyleme dönüştürdüğü ifadelerle olayı anlatmaktadır. Ve bunu yazılmış metnin üzerinden ilavelerle güçlendirmektedir. Güldürü de olur içinde toplumsal bir mesajda. Bazen bir ders verir, bazen yaşanılan bir olaydan doğru dersin alınmasını hedefler. Hatta bazen neşelendirir, bazen hüzünlendirir.

Drama için bir tiyatro sahnesine de ihtiyaç yoktur aslında. Okulun dersliğinde de, sahilde eğlenirken de yapılma imkanı vardır. Konular ve kişiler anlatımla, mimiklerle, ifadelerle güçlendirilmektedir. Ülkemizde son yıllarda drama çalışmalarının arttığını duymak ümit verici fakat bence gerekli olan bunu daha da eğitim kanallarının içine yerleştirmek hatta ilk okul yaşlarında çocuklara bunu ders olarak vermekte de bence çok fazla fayda vardır. Çünkü drama sadece bir tiyatro oyunu değildir, drama sadece müzikal değildir. İnsanın kendini doğru ifade etmesi, empati kurması, olaylara karşı tepkisi ve doğru sonuca ulaşması, yaşanılan hadiselerden doğru dersi çıkarıp, doğru tespitler oluşturması dramanın faydalarından sadece bir kaçıdır.

Dramsız Dramalı Hayatlar, Eskiler ve Yeniler

Sessiz sinema oyunları oynanırdı eskiden. Bir filmi adını ve içeriğini söylemeden hareketlerle mimiklerle anlatma. Aslında bu drama için verilen en güzel örneklerden biridir. Çünkü drama da en önemli ilk husus bence empatidir. Anlatılmak istenen olayın canlandırılması, karşı tarafa geçirilmesi oldukça önemlidir. Tabi aynı zamanda doğru ifade edilmesi gerekir. Toplumun en temel taşı olan aile içinde bile dramaya benzer oyunlar ve etkinlikler yapılmaktadır.

Son yıllarda geliştiğini görmek ümit verici olsa da eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, yerel temsilciliklerin de bu konuda daha çok adım atmaları, daha yaygın hale getirmeleri, özellikle eğitim gören çocuklara drama başta olmak üzere bütün sanat dalları hakkında gerekli bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Eskiden köy evlerinde kukla oyunları ya da benzer oyunlar gerçekleştirilirmiştir, bunu bile dramaya bir örnek gösterebiliriz. Gerekli teşvik, gerekli imkanların sağlanması çok önemlidir. Drama sanatının daha gelişmiş olması içinde fiziken çok metaryele ya da aksesuara da gerek yoktur. Elde ki imkanlar değerlendirilerek yapılabilecek hem kolay hem sosyalleşmeyi geliştirir. Hem de eğitime katkısı olacak bu alanda hem eğitim kurumlarına hem ailelere hem yerel yönetimlere çok iş düşmektedir. Belki de önce biz başlamalı, Drama ile ilgili çalışmalara dahil olmalıyız.

Hani başta biraz mizahi baktık ya bu meseleye. Hayat sadece dramdan ibaret değildir. Yaşanılan talihsiz ve acı şeylerden ders çıkararak hayatımızda ki dram ı daha aşağı çekebiliriz. İşte dramdan kurtulma için Drama ’ya ihtiyaç var demek doğru olacaktır. Sizlere dramsız ama dramalı günler diliyorum.