Bugünün tarih yazısının konusu Kutsal Roma İmparatoru Friedrich Barbarossa’nın gizemli ölümü. Friedrich Barbarossa ya da 1. Friedrich 2. Haçlı Seferi’nde Alman Kralı 3. Konrad ile birlikte Doğu’ya hareket etmişti. Bu onun ilk seferiydi. Ancak bu sefer başarısızlıkla sonuçlandı. 2. Haçlı Seferi yenilgisinden sonra 3. Konrad 1148 Noel’inde İstanbul’da kaldı. Ardından ülkesine geri döndü ve 4 Mart 1152 tarihinde vefat edince yerine yeğeni Friedrich Barbarossa geçti.

4 Mart 1152 tarihinde Almanya Kralı olan Friedrich, 24 Nisan 1155’te ise İtalya Kralı oldu. Papa IV. Hadrianus 18 Haziran 1155’te kendisini imparator ilan etti. İtalya’nın kuzey şehirleri onu “Barbarossa” yani “kızıl sakal” olarak nitelendirdi.

Friedrich imparatorluğu zamanında papalarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bazılarına diz çöktürerek papalığın gücünü zayıflattı. Papalarla mücadelesi onun 1160 yılında Papa Alexander tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Friedrich de buna karşılık Milano’ya hareket ederek şehri yakıp yıksa da 1177 yılında Papa Alexander ile antlaşma imzalayarak onu papa tanımaya mecbur kaldı.

Batı’da Friedrich ve papaların mücadelesi devam ederken Doğu’da Selahattin Eyyubi güç kazanarak İslam dünyasının hakimiyetini ele geçirdi. Selahattin Eyyubi 2 Ekim 1187 tarihinde Kudüs’ü fethetti. Böylece I. Haçlı Seferi’nde kurulan Kudüs Krallığı sona erdi. Kudüs’ün düşmesi Batı’da büyük etki yarattı. Papa VIII. Gregorius yeni bir Haçlı Seferi çağrısı yaptı. Ancak kısa süre sonra vefat etti ve yerine gelen Papa III. Clemens görevi üstlendi. İmparator Friedrich bu çağrıya 1188 yılında yanıt verdi ve kendisini Alman haçlılarının komutanı ilan etti.

Ülkesini oğlu IV. Heinrich’e bırakarak 11 Mayıs 1189 tarihinde yola çıktı. Kendisi neredeyse yetmiş yaşındaydı. Yaşına aldırmadan süratle Kudüs’e doğru hareket etti. 1190 Mart’ında Anadolu’ya geldi. Buradan itibaren Selçuklular ile çarpışmalarda bulundu. Fakat bu çarpışmalar büyük boyutta olmadı. Çünkü Türkiye Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan, tıpkı atası I. Kılıç Arslan gibi Haçlıları Anadolu içlerinde yıpratmak istiyordu.

Kutsal Roma İmparatoru Friedrich Barbarossa’nın Nasıl Öldüğü Bilinmemektedir

Friedrich Barbarossa’nın ordusunda, II. Kılıç Arslan’ın bu taktiğiyle huzursuzluklar meydana geldi. Açlık ve susuzluk baş gösterdi. Friedrich, 17 Mayıs 1190’da Konya’ya girdi. 2. Kılıç Arslan, başkenti Konya’yı boşaltarak çekilmişti, bu yüzden şehre girmesi kolay oldu. Alman Haçlıları 30 Mayıs’ta Kudüs’e doğru tekrar hareket etti. Torosları aşıp Göksu Nehri’nin açtığı vadiden Silifke’ye ilerlediler. 10 Haziran 1190 tarihinde Silifke Ovasına inen Haçlılar nehri geçmek için hazırlıklara başladılar. Ancak bu esnada nehir kıyısında yatan Friedrich Barbarossa’nın cesedi ile karşılaştılar.

Friedrich’in burada neden ve nasıl öldüğü bilinmemektedir. İmparatorun serinlemek için nehre girdiği fakat aniden fenalaşıp öldüğü, atının onu nehre fırlattığı ve ağır zırhı dolayısıyla dibe çekildiği gibi birçok söylenti ortaya çıktı. Hatta Ermeni Tarihçisi Vardan Areveltsi, nehir kenarına kamp kuran imparatorun herkes uyuduktan sonra iki kişiyle nehre girdiğini fakat suyun içlerinden birini alıp götürdüğünü ve imparatorun yardım etmek için suya girdiğini ancak suyun akışına karşı koyamayarak boğulduğunu yazmaktadır.

Her ne şekilde olursa olsun İmparator Friedrich Barbarossa 10 Haziran 1190 tarihinde nehirde öldü. Bu da Haçlıların moral ve maneviyatını bozdu. Alman Haçlıları II. Kılıç Arslan’ın taktiği yüzünden ağır kayıplar vermişti. Şimdi de içlerinden bir kısmı Avrupa’ya geri döndü. Kalanlar imparatorun oğlu Friedrich’in etrafında toplanarak yollarına devam ettiler. Fakat artık onlar, yola çıktıklarındaki gibi muazzam bir orduya sahip değillerdi.